7 Ekim 2015 Çarşamba

GÜZEL BİR UYKU İÇİN

Günümüzde özellikle büyük şehirlerde yaşayan ve hatta çalışan insanların en muzdarip olduğu konulardan biri de geceyi doğru ve sağlıklı geçirememeleridir. Uyku, hepimize bir lütuf, dinlenme ve zihinsel sağlama yapmak için sunulmuş bir fırsat olsa da ne yazık ki alışkanlıklarımız bizi gecenin nimetlerinden uzak tutmakta.
Oysa insan ömrünün ortalama üçte biri uykuda geçmekte.





Sağlıklı bir uyku ve gördüğümüz rüyaları hatırlamak için;
Kendimize sözlü telkinde bulunabiliriz. Sakin bir ortamda, hafif kısık bir sesle “Rüyalarımı kolayca hatırlarım” cümlesini birkaç defa söylemek yardımcı olacaktır.
Yatmadan önce sigara, alkol, ağır yemek gibi uyarıcı alışkanlıklardan vazgeçerek, en azından son birkaç saat içinde yapmamak rüya hatırlamak ve güzel bir uyku için çok önemlidir.
Yatağınız, yastığınız, yorganınız mümkünse doğal –teknolojik olmayan- malzemelerden olsun. Elektrikli battaniye gibi vücut dengesini bozan alışkanlıklara da dikkat. Ayrıca yatak odanızda bitki bulundurmayın; geceleri karbondioksit yayarlar.
Uyuduğunuz odada mümkün olduğunca tüylü halı, örtü vb. şeyleri tercih etmeyin. Derin uyku sırasında savunmasız kalan sistem ağızdan nefes almaya yönelir. Bu durumda filtre görevi gören burun devre dışı kaldığından havada ki partiküller ve tozlar doğrudan ciğerlere ulaşarak birikir.  
Açık TV. ve radyo karşısında uykuya kalmayın. Beyin sürekli kayıtta olduğundan bir filmi veya belgeseli sonradan rüya imiş hissine kapılabilirsiniz.
Cep telefonu, bilgisayar gibi elektromanyetik dalgalar ve radyasyon yayan cihazları odanızda (tutmayın ama mecbursanız) en az 1-1,5 m. uzakta ve kapalı tutun. Yatmadan önce birkaç dakikadan uzun cep telefonu görüşmeleri yapmayın. Bu durumda görüşme bittikten sonra dakikalarca beynin konuşma yapılan bölgesine elektromanyetik dalgaların gelmeye devam ettiği laboratuvar ortamında tespit edilmiştir.
Evcil hayvanlarla birlikte uyumayın.
Cinsel ilişkinin mahrem olduğu kişi dışında -6 aylığa kadar bebekler hariç- kimseyle aynı yatakta uyumayın. Derin uyku sırasında beyin yanınızdakine cinsel içgüdü yollar ve alır.
Uyuduğunuz oda mutlaka karanlık olsun. En azından gece lambası ışığı gözünüze direkt ulaşmasın. 
Yatmadan önce başucunuza bir not defteri ve kağıt koyun. Uyanınca –hiçbir şey yapmadan- rüyanızı, ne gördüyseniz sansüre uğratmadan yazmak için yapın bunu. Tuvalete gitmek, kahvaltı, atıştırma, erteleme gibi hareketler rüyanızı unutmanıza, birbirine karıştırmanıza neden olacaktır.